Domov > Novice > UŽU - Beremo in pišemo skupaj
UŽU - Beremo in pišemo skupaj
Ljudska univerza Ptuj je na razpisu Ministrstva za šolstvo in šport pridobila sredstva za izvedbo zanimivih izobraževalnih programov, namenjenih dvigu splošnih kompetenc, osebni rasti ter približevanju idej vseživljenjskosti učenja vsem, ki so v zameno za nekoliko prostega časa pripravljeni brezplačno usvojiti nova znanja.

Program, ki bi ga radi predstavili in katerega sicer uspešno izvajamo že četrto leto zapored, je javnoveljavni program Usposabljanja za življenjsko uspešnost – Beremo in pišemo skupaj, financiran s strani Ministrstva za šolstvo in šport in evropskega socialnega sklada.


Kaj UŽU-BIPS sploh je?
Program je namenjen staršem otrok v prvi triadi osnovne šole. Odrasli, ki so se že pred časom prenehali formalno izobraževati in se v vlogi staršev počutijo odgovorne za šolanje svojih otrok, so motivirani za pomoč otrokom pri učenju, a včasih morda ne poznajo pravih metod ali nimajo dovolj časa za sprotno osveževanje znanja. Kljub temu pa so soočeni z dejstvom, da njihov otrok hodi v šolo, kjer je soočen z izzivi in novimi znanji, ki jih je potrebno doma tudi obnavljati. Starši se velikokrat počutijo nemočne, saj ugotavljajo, da so se šolski sistem in didaktične metode spremenile do neprepoznavnosti.
V ta namen je bil na Andragoškem centru Slovenije razvit program usposabljanja, s katerim udeleženci pridobijo tudi formalno listino o opravljenem izobraževanju.
Izvajanje tovrstnih programov je v današnjem času še posebej pomembno, saj so tako otroci kot starši precej obremenjeni – eni s kopičenjem znanja, ki ga pred njih postavlja sodoben izobraževalni proces, drugi pa z delom ali pa morebitnim iskanjem zaposlitve, kar je še dodatno obremenjujoče. Tudi zato je pomembno, da starši in otroci družno preživljajo čim več časa, ne le pri igri in zabavi, temveč tudi pri učenju.
A pri programu Beremo in pišemo skupaj ne gre le za to. Sestavljen je namreč tako, da z njim pridobivajo tako otroci kot seveda tudi njihovi starši, saj želimo vzpostaviti tudi »most« med dvema generacijama, kot tudi utrditi že malce pozabljene vrednote, kot so družinske vezi in sodelovanje med družinskimi člani. Staršem želimo predočiti dejstvo, da je potrebno otroka jemati kot enkratno in samostojno osebnost, ter da naj zelo zgodaj postanejo pozorni na interese, ki jih njihov otrok kaže. Pri otrocih pa želimo vzbuditi zaupanje do staršev, v katerih naj ne bi videli le nekoga, ki pričakuje samo najboljše ocene, temveč predvsem osebo, kjer najdejo varen pristan in kateri lahko popolnoma zaupajo.

Kako se lahko vključite?
Brez težav. Najpreprostejši način je telefonski klic na 749 21 50 ali pa kratka elektronska pošta, na katero vam bodo naši organizatorji izobraževanj z veseljem odgovorili. Lahko pa se seveda oglasite tudi osebno v prostorih Ljudske univerze Ptuj, kjer vam bomo postregli z vsemi podrobnejšimi informacijami.

Sicer pa smo v tem šolskem letu organizirali in izpeljali že dve skupini staršev in otrok, zadnjo izmed teh smo zaključili v torek, 07. junija. Ker so pred otroci počitnice, pred straši pa zasluženi dopusti, bomo nabor za naslednjo skupino, ki jo bomo začeli izvajati letos jeseni, pričeli zbirati v sredini avgusta.

Želimo vam vesele, prijetne in sproščujoče počitnice.
 
Knjižnica Ormož
ZRS Bistra
Prj Halo
Obrtna zbornica Ptuj