Domov > Koledar dogodkov > Podrobnosti - Tiskovna konferenca UVPNZ Podravje

Koledar dogodkov

Dogodek 

Naslov:
Tiskovna konferenca UVPNZ Podravje
Kdaj:
15.02.2013 - 15.02.2013 10.00 h - 12.00 h
Kje:
Ljudska univerza Ptuj - Ptuj
Kategorija:
Predstavitve

Opis

PR BESEDILO

 NAPOVED TISKOVNE KONFERENCE ┬╗UVAJANJE MODELA VREDNOTENJA NEFORMALNO PRIDOBLJENEGA ZNANJA 2012-2014┬ź

Spoštovani!

Vrednotenje predstavlja most med izobra┼żevanjem, usposabljanjem, u─Źenjem in delom, kar so klju─Źne to─Źke usmerjenosti evropskih izobra┼żevalnih smernic naslednjega obdobja. Model ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenega znanja ┼żelimo na Ljudski univerzi Ptuj uvesti zaradi uresni─Źevanja koncepta in strategije vse┼żivljenjskega u─Źenja, predvsem pa omogo─Źiti ve─Źjo u─Źinkovitost izobra┼żevalnega sistema, kar je tudi eden od ciljev  RRP za Podravje 2007-2013. Vrednotenje pomeni enega klju─Źnih ukrepov, ki podpirajo uresni─Źevanje koncepta in strategije vse┼żivljenjskega u─Źenja, saj omogo─Źa, da se vrednoti in priznava vse u─Źenje ne glede na ┼żivljenjsko obdobje in u─Źno okolje. Posamezniku bo nabor neformalno pridobljenega znanja pomenil tudi kraj┼íi ─Źas za pridobitev dolo─Źene izobrazbe ali kvalifikacije, predstavlja pa ┼íe motivacijski dejavnik za vklju─Źevanje v programe izobra┼żevanja in u─Źenja, saj zagotavlja, da so ti pripravljeni tako, da upo┼ítevajo predhodne u─Źne izku┼ínje u─Źe─Źega, predvsem pa omogo─Źa pridobitev ekonomskega  in socialnega priznanja vlaganja v te na─Źine u─Źenja. Vsekakor pa je eden temeljnih namenov tudi ta, da se na ta na─Źin poudari pomen vklju─Źevanja v neformalne oblike izobra┼żevanj.

Ljudska univerza Ptuj se je v ta namen prijavila in tudi uspe┼íno pridobila sredstva za izvedbo projekta UVPNZ, s katerim bomo v podravski regiji orali ledino na podro─Źju priznavanja neformalno pridobljenega znanja za zaposlene. Tako bomo v gospodarskih organizacijah za─Źeli poglobljeno sodelovanje na podro─Źju razvoja kadrov, obenem pa jim ┼żelimo ponuditi pomo─Ź pri razvoju kakovostnih neformalnih programov izobra┼żevanja, saj ima LU Ptuj vpeljan model POKI in s tem razvit sistem kakovostnega izobra┼żevanja odraslih.

V poslovnem sektorju je pomen vrednotenja in merjenja znanja najbolj poudarjen, saj je neposredno povezan s poslovnimi izidi in uspe┼ínostjo podjetij. Podjetja z definiranim profilom kompetenc lahko v kadrovskih postopkih bolj natan─Źno prepoznajo primerne kadre, saj identifikacija ┼żelenih kompetenc v praksi bolje lo─Źi ustrezne od neustreznih kandidatov kot sama analiza opisa delovnih nalog glede na rezultate razli─Źnih testov. Podjetja lahko z ustreznim izobra┼żevalnim na─Źrtom in organizacijsko klimo zaposlenim omogo─Źijo karierni razvoj. Zato so kot klju─Źni zunanji sodelavci v projektne aktivnosti vklju─Źena tri zelo uspe┼ína ptujska podjetja: Pikapoka d.o.o., Tenzor d.o.o. ter Za┼í─Źito Ptuj d.o.o., s katerimi bomo pripravili in izvedli postopke za priznavanje in vrednotenje neformalnega znanja, saj se le z jasno dolo─Źenimi kompetencami na eni ter natan─Źnim merjenjem le-teh pri zaposlenih na drugi strani odpira prostor za razvijanje novih ve┼í─Źin in spretnosti. Posredno pa je s tem omogo─Źen tudi karierni razvoj zaposlenih ter dvig konkuren─Źnosti in uspe┼ínosti podjetja. Z uvajanjem modela UVNPZ Ptuj jim pri tem ┼żelimo nuditi ustrezno pomo─Ź ter jim z ustreznim, doslednim in sistemati─Źnim merjenjem kompetenc omogo─Źiti smotrno na─Źrtovanje izobra┼żevanja, ki bo koristno in bo prispevalo dodano vrednost k uspe┼ínosti podjetij in posameznikovi osebni rasti.

Kvantitativni rezultat je minimalno 76 izvedenih postopkov za ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja za sodelujo─Źa podjetja, kvalitativni  rezultat pa je minimalno 76 izdanih potrdil ob zaklju─Źku postopka ter minimalno 76 urejenih portfolijev.

 

Vrednotenje neformalnega in prilo┼żnostno pridobljenega znanja se nam zdi za regijo izjemnega pomena, ker bomo tako:

-       izbolj┼íali dostop do sistema formalnega izobra┼żevanja in pove─Źali njegovo u─Źinkovitost,

-       podjetjem zagotavljali vrednotenje znanja zaposlenih ter na tak na─Źin sku┼íali vsaj delno pomagati pri zagotavljanju naju─Źinkovitej┼íega razporejanja virov,

-       ponudili depriviligiranim in izklju─Źenim dru┼żbenim skupinam prilo┼żnost za reintegracijo na trg dela in posledi─Źno tudi v dru┼żbo,

-       omogo─Źili tehnolo┼íko visoko razvitim podjetjem priznavanje kompetenc v poklicih, kjer formalno izobra┼żevanje ne dohaja razvoja tehnologije.

Z modelom uvajanja UVNPZ bomo prispevali ┼íe k motivaciji za vklju─Źitev v nadaljnje izobra┼żevanje, ve─Źji fleksibilnosti in mobilnosti pri zaposlovanju, spodbujanju razvoja kariere zaposlenih ter razvijanju klju─Źnih kompetenc, s ─Źimer pridobivajo tako podjetja kot tudi njihovi zaposleni.

Tiskovna konferenca s predstavitvijo projektnih aktivnosti in predvidenih rezultatov ter vklju─Źenostjo omenjenih ptujskih podjetij bo v petek, 15. februarja 2013, ob 10. uri, v prostorih Ljudske univerze Ptuj. Sodelovali bodo vsi konzorcijski partnerji: Ljudska univerza Ptuj, Pikapoka d.o.o., Tenzor d.o.o in Za┼í─Źita Ptuj d.o.o. Vljudno vabljeni.

Prizori┼í─Źe

Zemljevid
Prizori┼í─Źe:
Ljudska univerza Ptuj   -   Spletna stran
Ulica:
Mestni trg 2
Poštna št.:
2250
Kraj:
Ptuj
Dr┼żava:
Dr┼żava: si

Prijava

Knji┼żnica Ormo┼ż
ZRS Bistra
Prj Halo
Obrtna zbornica Ptuj